Peuterpubertijd - handige tips

Ik ben twee en ik zeg nee

Wist jij dat het juist een heel goed teken is wanneer je kindje nee zegt? Toch is het voor veel ouders een pittige fase. Daarom geef ik je graag wat tips om met de “ik ben twee en ik zeg nee fase” om te gaan. Om het voor jezelf, maar ook voor je kindje leuk te houden.

Ook Sophie zit sinds een paar weken in de “ik ben twee en ik zeg nee fase”. Ik moet toegeven, af en toe vind ik dat aardig pittig. Want ook hier eindigt een NEE soms in een complete meltdown. Toch vertelde Sophie haar juf dat deze fase juist een super goed teken is. Onze kleine meid leert op deze manier haar eigen grenzen aan te geven en voor zichzelf op te komen.

Toen had ik toch wel een momentje van trots hier!

Op mijn instagramaccount @sophies.favorites vroeg ik mijn volgers vorige week naar hoe zij omgaan met de NEE-fase. Hier werd massaal op gereageerd, en uiteraard deel ik deze tips heel graag met jullie.

 

Handige tips voor het omgaan met de NEE – Fase

ik ben twee en ik zeg nee

 

1. LAAT JE KINDJE ZOVEEL MOGELIJK ZELF DOEN;

Die kleine dreumesen van ons kunnen vaak al zo veel meer dan dat wij denken. Laat ze eens zelf proberen met een vork of lepel te eten, of het doosje rozijntjes open te maken. Dit is ook nog eens super goed voor de ontwikkeling, en dat trotse koppie wanneer het lukt geeft toch een heerlijk gevoel. Hebben ze hulp nodig, dan vragen ze het echt wel aan je. En zo niet, dan ruimen wij na afloop met liefde de rotzooi op ;-)!

2. GEEF JE KINDJE EEN KEUZEMOGELIJKHEID;

Je kindje krijgt hierdoor het gevoel dat hij of zij het zelf mag bepalen en geeft een gevoel van autonomie. Dus in plaats van een appel of een banaan te geven, vraag je kindje eens, wil je een appel of een banaan? Wedden dat jou kindje zonder tegenstribbelen een keuze zal maken.


3. GEEF JE KINDJE VOLDOENDE RUIMTE VOOR ZIJN OF HAAR EMOTIE;

Hoe vaak horen (of zeggen) we wel niet de zin: “je hoeft toch niet te huilen, er is toch niets aan de hand?”. Dat wij een roze beker geven, terwijl je kindje liever de groene beker had gehad, klinkt voor ons als iets heel kleins, terwijl dit voor jouw kindje op dat moment het einde van de wereld kan betekenen. Geef je kindje de ruimte om hier verdrietig over te zijn. Zo leert je kindje gelijk dat zijn of haar emotie er mag zijn en het niet erg is om af en toe verdrietig te zijn.

 
4. STEL DUIDELIJKE GRENZEN;

Je kindje heeft behoefte aan duidelijkheid. Nee is dus nee. Er ontstaat verwarring wanneer iets de ene keer wel mag en de andere keer niet. Dit wil je voorkomen want levert bij je kindje vaak een hoop frustratie op.


5. PROBEER JEZELF EENS TE VERPLAATSEN IN JE KINDJE;

Ze zijn nog zo klein, zijn de wereld aan het ontdekken maar worden wel continue blootgesteld aan een enorme hoeveelheid prikkels. Iedere dag weer moeten die kleine hoofdjes dat verwerken.


6. TOT SLOT: PICK YOUR BATTLES ;-)!

Heb jij een super hippe outfit voor je kindje klaarliggen, maar wil hij of zij liever die foeilelijke frozen trui aan? Let it go….!

 

Lieve mama, hopelijk help ik jouw met deze tips de “ik ben twee en ik zeg nee fase” iets makkelijker door te komen. Wil jij nog meer tips om de tropenjaren te overleven, lees dan snel deze blog. Is jouw kindje jonger dan één jaar dan kun je zelfs met tips aan de slag om deze fase te voorkomen.

 

Liefs van Jane

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd alvorens gepubliceerd te worden

verschoonmatje baby is dit nodig?

Heb ik een verschoonmatje nodig voor mijn baby?

Als je moeder wordt, dan wil je graag dat jouw baby niks tekort komt, dus dan koop je vaak alle babyspullen die op de uitzetlijst staan. Dit is natuurlijk begrijpelijk.... Lees meer
welke verzorgingsproducten kun je gebruiken tijdens de zwangerschap

Welke verzorgingsproducten kun je gebruiken tijdens de zwangerschap?

Een zwangerschap is vaak één van de mooiste en spannendste ervaringen in je leven. Je krijgt namelijk een baby. Je moet nu allerlei nieuwe spulletjes aanschaffen, want je moet je... Lees meer
Welke items mogen niet ontbreken in de luiertas?

Welke items mogen niet ontbreken in de luiertas?

Je baby neem je graag overal mee naartoe, zodat je zelf dingen kunt blijven ondernemen. Je vergeet uiteraard dan niet de luiertas mee op pad te nemen, want niets is... Lees meer